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Studiengangsprofil
Ein Angebot der Freie Universität Bozen. Für den Inhalt ist die Hochschule verantwortlich.
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Food Sciences for Innovation and Authenticity

Facts
Master
Bozen
international
practice-oriented
joint programme
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Infomaterial anfordern
Info
Short-Facts
  • Abschluss: Master
  • Sachgebiet(e): Ernährungswissenschaft, Lebensmittelchemie, Lebensmitteltechnologie, Qualitätsmanagement, Verpackungstechnik, Weinbau
  • Regelstudienzeit: 4 Semester
  • Hauptunterrichtssprache: Englisch
  • Studienform(en): Internationaler Studiengang, Vollzeitstudium
  • Standort(e): Bozen
  • Trägerschaft: Ausländische Hochschulen

Course description

The course aims at training professionals who are able to work confidently in areas of food sciences, such as technology, engineering, microbiology, chemistry and sustainability.

Joint initiative with renowned partner universities:

After the first year, you can choose among four different profiles:

  • Innovation and Authenticity of Wines (offered at unibz);
  • Food Quality and Management (offered at University of Udine);
  • Nutrition Sciences (offered at University of Parma);
  • Food Chemistry (offered at University College of Cork, Ireland).

The last learning track is offered in partnership with the University College Cork, Ireland. Students will have the opportunity to spend up to two semesters in one of these European partner institutions.

The programme is supported by industries belonging to AssoImprenditori Alto Adige - sezione Alimentari - and Südtiroler Bauernbund - Unione Agricoltori e Coltivatori Diretti Sudtirolesi. This partnership will allow students to write their research thesis with joint tutorship from both the university and the food industry. 

Hol dir mehr Infos
Der Studiengang im Video
Mögliche Berufsfelder

The course provides students with the tools to pursue a career as a consultant or to work in managerial roles, mainly in the food industries, and in companies that link the food supply chain, from manufacturing to storage and distribution, including large-scale retailers, and public and private centres dedicated to planning, managing and improving processes. Our graduates design and innovate all food processes and products to guarantee and enhance the sensory, nutritional and sustainable quality of the food chain.

Kontakt
Ansprechpartner:in
Advisory Service
Telefon: +39 0471 012100
Infomaterial anfordern
Hochschulstandort
Freie Universität Bozen
Universitätsplatz 1
39100 Bozen
Tel: 0039 0471 012100
Fax: 0039 0471 012109
E-Mail: apply@unibz.it
Weitere Informationen / Services:
FAQ zu Food Sciences for Innovation and Authenticity
Welchen Abschluss erhalte ich, wenn ich Food Sciences for Innovation and Authenticity studiere?
Beim Studiengang Food Sciences for Innovation and Authenticity an der Freie Universität Bozen handelt es sich um einen Studiengang mit dem Abschluss Master
Welche Sachgebiete beinhaltet der Studiengang?
Die Sachgebiete des Studiengangs sind Ernährungswissenschaft, Lebensmittelchemie, Lebensmitteltechnologie, Qualitätsmanagement, Verpackungstechnik und Weinbau.
In welcher Sprache finden die Lehrveranstaltungen statt?
Die Vorlesungen, Seminare oder Kurse finden in Englisch statt.
In welcher Form wird das Studium Food Sciences for Innovation and Authenticity angeboten?
Das Studium wird als internationaler Studiengang und als Vollzeitstudium in Bozen angeboten.
Wo finden die Lehrveranstaltungen statt?
Die Lehrveranstaltungen werden in Bozen angeboten.
Kann ich mich zum Sommer- oder zum Wintersemester bewerben?
Du kannst dich zu folgendem Semester bewerben: annually in the winter semester.
Gibt es spezielle Zugangsvoraussetzungen, um Food Sciences for Innovation and Authenticity zu studieren?
Für das Studium des Fachs Food Sciences for Innovation and Authenticity gelten folgende Zugangsvoraussetzungen:

In order to gain admission to this programme without the need for further verification you need an adequate knowledge of the basic disciplines of Mathematics, Chemistry, Physics and Biology and fundamental knowledge of the subjects preparatory to the fundamental disciplines of this degree class and a three-year bachelor degree.

A further requirement for admission is proof of level B2 in English.

Welche Themenschwerpunkte gibt es?
Themenschwerpunkte im Studienfach Food Sciences for Innovation and Authenticity sind:
Schwerpunkte:
Food Sciences, Enology, Food Quality, Nutrition Sciences, Food Chemistry, Food Microbiology, Food Industry
Wann kann ich mich bewerben?
Hier findest du die Fristen und Termine für deine Bewerbung:

Early Bird Application: 03/03 - 06/05/2025 (by noon local time)
Late Application: 28/05 - 21/08/2025
Classes: from end of September to mid-June

Wie ist die Hochschule, die den Studiengang Food Sciences for Innovation and Authenticity anbietet, akkreditiert?
Eine Akkreditierung soll die Qualität der Hochschule und des Studienangebots sichern. Für die Freie Universität Bozen mit dem Studiengang Food Sciences for Innovation and Authenticity liegt folgende Akkreditierung vor: staatlich.
Quelle: Freie Universität Bozen
Gibt es einen Studienbeitrag?
Zum Studienbeitrag liegen folgende Informationen vor: 1200 € per year

Bemerkung:

EU citizens can apply for a scholarship granted by the Autonomous Province of Bozen-Bolzano
Quelle: Freie Universität Bozen
Zulassung & Bewerbung
Zulassungssemester:
annually in the winter semester
Zulassungsmodus:
Bachelor grades and language proficiency (English B2)
Zugangsvoraussetzungen:

In order to gain admission to this programme without the need for further verification you need an adequate knowledge of the basic disciplines of Mathematics, Chemistry, Physics and Biology and fundamental knowledge of the subjects preparatory to the fundamental disciplines of this degree class and a three-year bachelor degree.

A further requirement for admission is proof of level B2 in English.

Themenschwerpunkte
Schwerpunkte:
Food Sciences, Enology, Food Quality, Nutrition Sciences, Food Chemistry, Food Microbiology, Food Industry
Fristen & Termine

Early Bird Application: 03/03 - 06/05/2025 (by noon local time)
Late Application: 28/05 - 21/08/2025
Classes: from end of September to mid-June

Sonstiges
Studienbeitrag:
1200 € per year
Studienbeitrag (Bemerkung):
EU citizens can apply for a scholarship granted by the Autonomous Province of Bozen-Bolzano
Anmerkung:
Available places: 40 EU citizens + 8 Non-EU citizens
Fakultät*:
Faculty of Agricultural and Food Sciences
Akkreditierung*:
staatlich
*Quelle: Freie Universität Bozen

Structure of the course

The first year mainly includes modules on Food Technology and Food Microbiology, which are common to all learning tracks.

From the second year onwards, modules become specific to the profile chosen and you will be able to choose from four profiles and a range of free choice courses to customize your study programme.

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