Studiengangsprofil
Insect Biotechnology and Bioresources
Short-Facts
- Abschluss: Master of Science
- Sachgebiet(e): Biochemie, Bioinformatik, Biophysik
- Regelstudienzeit: 4 Semester
- Hauptunterrichtssprache: Englisch
- Studienform(en): Vollzeitstudium, Internationaler Studiengang
- Standort(e): Gießen
- Trägerschaft: öffentlich-rechtlich

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Kontakt
Hochschulstandort
Justus-Liebig-Universität Gießen
Ludwigstraße 23
35390 Gießen
Tel: 0641 99-0
Fax: 0641 99-12259
Ludwigstraße 23
35390 Gießen
Tel: 0641 99-0
Fax: 0641 99-12259
Weitere Informationen / Services:
FAQ zu Insect Biotechnology and Bioresources

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Welchen Abschluss erhalte ich, wenn ich Insect Biotechnology and Bioresources studiere?
Beim Studiengang Insect Biotechnology and Bioresources an der Justus-Liebig-Universität Gießen handelt es sich um einen Studiengang mit dem
Abschluss Master of Science
Welches Sachgebiet beinhaltet der Studiengang?
Das Sachgebiet des Studiengangs ist Biochemie, Bioinformatik, Biophysik.
In welcher Sprache finden die Lehrveranstaltungen statt?
Die Vorlesungen, Seminare oder Kurse finden in Englisch statt.
In welcher Form wird das Studium Insect Biotechnology and Bioresources angeboten?
Das Studium wird als Vollzeitstudium und als internationaler Studiengang
in Gießen angeboten.
Wo finden die Lehrveranstaltungen statt?
Die Lehrveranstaltungen werden in Gießen angeboten.
Kann ich mich zum Sommer- oder zum Wintersemester bewerben?
Du kannst dich zu folgendem Semester bewerben: nur Wintersemester.
Welche Zulassungsbedingung muss ich erfüllen?
Der Studiengang Insect Biotechnology and Bioresources hat keine Zulassungsbeschränkung / ist ohne NC.
Gibt es spezielle Zugangsvoraussetzungen, um Insect Biotechnology and Bioresources zu studieren?
Für das Studium des Fachs Insect Biotechnology and Bioresources gelten folgende Zugangsvoraussetzungen:
The Admission Requirements are
• A bachelor‘s degree with at least 180 ECTS credits in agriculture, nutrition, natural or environmental sciences, economics, or political science.
• Proof of English language proficiency:
1. either: TOEFL-Test ITB (internet-based test) with at least 95 points or IELTS-Test with at least grade of 7 in the academic test;
2. or: Proof of obtaining a local higher education entrance qualification in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
3. or: Proof of a Bachelor’s degree in English in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
4. or: Proof of the UNIcert III certificate.
The Admission Requirements are
• A bachelor‘s degree with at least 180 ECTS credits in agriculture, nutrition, natural or environmental sciences, economics, or political science.
• Proof of English language proficiency:
1. either: TOEFL-Test ITB (internet-based test) with at least 95 points or IELTS-Test with at least grade of 7 in the academic test;
2. or: Proof of obtaining a local higher education entrance qualification in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
3. or: Proof of a Bachelor’s degree in English in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
4. or: Proof of the UNIcert III certificate.
Wann kann ich mich bewerben?
Hier findest du die Fristen und Termine für deine Bewerbung:
Weitere Informationen zu aktuellen oder künftigen Vorlesungszeiten sowie Anmelde- und Bewerbungsfristen findest du im Hochschulprofil.
- Nächste Vorlesungszeit:
-
13.10.2025 - 13.02.2026weitere Informationen: www.uni-giessen.de/studium/semesterzeiten
- Bewerbungsfrist für Studieninteressierte aus dem EU-Ausland:
-
Für Weiterbildungsmaster gelten abweichende Fristen siehe http://www.uni-giessen.de/cms/studium/bewerbung/ergaenzung_aufbau
Zulassung & Bewerbung
- Zulassungssemester:
- nur Wintersemester
- Zulassungsmodus:
- Keine Zulassungsbeschränkung, ohne NC
- Zugangsvoraussetzungen:
- The Admission Requirements are
• A bachelor‘s degree with at least 180 ECTS credits in agriculture, nutrition, natural or environmental sciences, economics, or political science.
• Proof of English language proficiency:
1. either: TOEFL-Test ITB (internet-based test) with at least 95 points or IELTS-Test with at least grade of 7 in the academic test;
2. or: Proof of obtaining a local higher education entrance qualification in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
3. or: Proof of a Bachelor’s degree in English in one of the following countries: Australia, Ireland, Canada, New Zealand, USA, United Kingdom, South Africa;
4. or: Proof of the UNIcert III certificate.

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Fristen & Termine
- Nächste Vorlesungszeit:
-
13.10.2025 - 13.02.2026weitere Informationen: www.uni-giessen.de/studium/semesterzeiten
- Bewerbungsfrist für Studieninteressierte aus dem EU-Ausland:
-
Für Weiterbildungsmaster gelten abweichende Fristen siehe http://www.uni-giessen.de/cms/studium/bewerbung/ergaenzung_aufbau

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Sonstiges
Anmerkung:
The program is offered by the faculty 09 Agricultural Sciences, Nutritional Sciences, and Environmental Management in cooperation with the faculty 08 Biology and Chemistry and the Technische Hochschule Mittelhessen University of Applied Sciences.
Insect biotechnology explores insects as well as insect-associated micro- and macroorganisms as newly emerging bioresources for medicine, plant protection, pharmacy, industrial food and biotechnology. Students will work on the systematics and ecology of insects, acquire scientific and technical knowledge and learn about various methodical research approaches in order to investigate insects and their associated organisms as a new resource for food, enzymes and bioactive natural products and finally to refine fully-developed products.
Insect biotechnology explores insects as well as insect-associated micro- and macroorganisms as newly emerging bioresources for medicine, plant protection, pharmacy, industrial food and biotechnology. Students will work on the systematics and ecology of insects, acquire scientific and technical knowledge and learn about various methodical research approaches in order to investigate insects and their associated organisms as a new resource for food, enzymes and bioactive natural products and finally to refine fully-developed products.

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